середу, 1 грудня 2010 р.

НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР

Грудень

4 — Введення у храм Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста. Як Введення мостить мостки, а Микола (19 грудня) забив гвіздки, то люта зима буде. Як буде на Введення в сліду вода, то на Юрія (6 травня) — трава. Як на Введення буде вода, то влітку буде молоко.
7 — Катерини. Уже сподівалися на люті морози. На святу Катерину ховайся під перину. Катерина на воді, то Різдво на льоді. Як на Катерину холодно, то буде голодно.
9 — Юрія. Яка погода на Юрія, така й зима.
12 — Парамона. Якщо до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з’явився — довгою і холодною. Молодь увечері збиралася на калиту (кусання калити). Калита — прообраз Сонця, його закликали швидше підніматись у небі.
13 — Андрія Первозваного. На Андрія треба кожуха-добродія. Дівчата ворожили про заміжжя. На Андрія сниться дівицям надія.
14 — Наума. Наум наставляє на ум. Прийшов Наум — пора братись за ум.
17 — Варвари. Святкували тільки жінки. Нічого не можна робити, тільки рукоділлям займатися, вишивати, нитки сукати, дівчаток навчати вишивати.
18 — Сави. Жінки збиралися на вечорниці, бо прийшла пора «і савити, і варварити, і куделю кучматити».
19 — Миколи. Зимового Миколу відзначали особливо урочисто. Милосердний, захисник, заступник, чудотворець — так називає його український народ. На Миколи не жди тепла ніколи. Миколині морози — не рівня введенським: на Миколи зима з цвяхом ходить. Хвали зиму після Миколи.
22 — Ганни. Зимове сонцестояння. Прийшла Ганна — сідай у санки. З Ганниного дня жінки готувалися до Різдва — білили хати, прибирали оселі. Яка Ганка до полудня, така зима до кінця грудня.
25 — Спиридона-Сонцеворота. Це — найхолодніший день грудня. Якщо ніч ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; як темна — зима тепла, а літо похмуре.

Немає коментарів: