неділю, 18 липня 2010 р.

Бджільництво Тернопільщини

Перші відомості про бджільництво Тернопільщини належать до часів Галицько-Волинського князівства, про що оповідає легенда “Як бджоли врятували Теребовлю”. Згодом бджільництво розвинулось у багатьох маєтках, передмістях і селах, особливо – від початку 19 ст.
В 1920–39 рр. бджільництво. було найрозвинутіше у Польщі. В 1925 році за даними загальнопольського конгресу з бджільництва, 1-ше місце за кількістю вуликів на 1 кв. км серед 16-ти воєводств займало Тернопільське. 1932 року заснована Подільська пасічнича спілка, яка об’єднала бджолярів Тернопільського, Збаразького, Скалатського, Теребовлянського, Бережанського, Підгаєцького, Золочівського повітів. 1939 року вона нараховувала понад 2200 членів, усіх пасічників було 4000. Кооператив забезпечував майже половину збуту меду з пасік Тернопільщини: на рік 20–25 вагонів (вагон –10 т).
Найбільшу пасіку в Європі (понад 3000 пнів) тоді мали Є. та О. Білинські на Збаражчині. На поч. 20 ст. Кременецький повіт займав провідне місце за бджолярством у Росії. Великі пасіки тут мали брати О. і П. Яськевичі, П. Миндзар (Вишнівець), М. Семенюх (с. Бережці). 700 бджол. сімей утримувала Почаївська Свято-Успенська лавра. 1910 року засновано Кременецьке товариство пасічників. Розвиткові бджільництва сприяли відомі діячі - вмілі пасічники: композитор о. П. Бажанський, який видав кілька книжок з бджільництва; літературознавець о. Й. Застирець – автор книги “Наука пасічництва” (Л., 1935). Підвалини бджільництва в нашому краї заклали М. Боярський, Ю.-Р. Любінецький, о. М. Михалевич, о. І. Наумович, М. Паньків, В. Пилипчик.
З початку колективізації більшість великих пасік забрали до колгоспів Тернопільщини і за її межі. На базі пасіки Білинських організували в Збаражі обласну контору бджільництва. В колгоспах і радгоспах області 1979 року було 29 тис., 1990 – 38 тис., 1994 – 23 тис. бджолосімей. Населення мало від 110 до 150 тис. бджолосімей. Тернопільське обласне товариство пасічників-любителів займалося переважно розподілом цукру для підгодівлі бджіл. “Тернопільбджолопром” постійно організовував семінари-наради, курси пасічників. 1997 року в с. Петриків поблизу Тернополя відкрито єдину в Україні каплицю Зосима і Саватія – покровителів бджільництва, 2001 року в с. Чернелів-Руський Тернопільського р-ну – пам’ятник і меморіальну дошку о. М. Михалевичу. Створено Асоціацію пасічників ім. М. Михалевича, яку очолив Б. Рудка – керівник Західно-українського. реґіонального центру, віце-президент Спілки пасічників України (2002).

Немає коментарів: