суботу, 19 травня 2018 р.

День вишиванки

  Свято — День вишиванки хоч і не так давно започатковане, але досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту.
   Ініціатором створення свята, присвяченого українському традиційному вбранню, стала письменниця, поет, журналістка та громадський діяч – Леся Воронько, яка запропонувала відзначати День української вишиваної сорочки. Отже, тепер кожен третій четвер травня, ми вдягаємо це чудове вбрання – барвисте творіння жіночих рук (майстринь –вишивальниць), демонструючи цим своє українство.
   Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український космос, і наш національний оберіг. Це ідентичність України.
   Вона ніколи не була простою одежиною. Вона була символом сім’ї, відображала культурні цінності та надбання українського народу протягом століть.
   Працівники Копичинецької міської бібліотеки для дорослих організували книжково-ілюстративну виставку «Чарівна краса вишиванки» та виставку сучасних і стародавніх вишиваних рушників. Вишиті рушники здавна були поширені на Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. На свято Вишиванки до нашої книгозбірні завітали старшокласники ЗОШ І-ІІІст. №2, вчителі Ухач О.Я. та Ухачевська Н. Зав.бібліотекою Благута О.Т. провела народознавчий урок на якому ознайомила присутніх з історією української вишивки, мотивами вишивки різних регіонів, святкування дня вишиванки за межами України. Святкового настрою присутнім додали пісні про українську вишиванку.
   На завершення учасники заходу взяли участь в опитуванні «Вишиванка для мене – це…»
   Відзначаючи це свято, ми вкотре стверджуємо, що символ нації – вишиванка – завжди була, є і буде необхідним оберегом міцності української держави.

Немає коментарів: