вівторок, 15 травня 2018 р.

Тренінг «Школа Волонтерів»

   12-13 травня 2018 року в місті Копичинці було проведено тренінг «Школа Волонтерів» від Всеукраїнської громадської організації «Поруч». Вона не лише вчить створювати проект, а й допомагає реалізувати його, завдяки маленькій фінансовій підтримці у сумі 5000 гривень. Протягом двох днів тренери «Школи Волонтерів» Арсен Келічавий та Оксана Мельник направляли копичинчан на шлях доброї справи.
   12 травня о 9:00 ранку відбулася зустріч в Центрі культури і дозвілля. Арсен та Оксана ознайомили людей з метою та виконаними проектами організації «Поруч». На початку зустрічі кожному вручили папку з блокнотом, ручкою та програмою тренінгу на два дні. Для кращого знайомства з учасниками, було проведену гру «Для знайомства», де твій сусід мав представити тебе. Ця вправа допомогла здружити та згуртувати людей. Для налагодження контакту між учасниками та тренерами було створено
«Дерево очікування».
   Так як це «Школа Волонтера», то в першу чергу розглядалось питання: «Хто ж такий волонтер?». Перші волонтери, як заснувались волонтерські фонди та для чого вони створені – це все легко і доступно, розповіли Оксана та Арсен. Прекрасно створені презентації та чітке пояснення до них, ознайомило учасників, в чому вони задіяні.
   Хочу також сказати, що під час неформального навчання, тренери влаштовували не лише розумове навантаження, а й ігри та перерви на чай, що давало час відпочити та отримати задоволення від тренінгу. Одна із запропонованих ігор - «Місія нездійсненна?!». Ціль вправи - навчитись згуртуватись заради однієї справи, що доволі важко для нашого суспільства. Також по програмі був проведений майстер клас « Як написати успішну грантову роботу?». Теорією та прикладами з життя Арсен та Оксана показали, що всі ідеї хороші, просто треба вміти їх викласти на папері. Приємно було працювати у вільній обстановці, бо як і мозковий штурм, так і рухливі ігри по темі, були ідеально складені в одну програму.
   Хочеться також виділити розважальне і повчальне відео про 7 паралельних ліній. Це відео - яскравий приклад парадоксу у спілкуванні людей, які не вміють висловлювати свою думку. На жаль, таке зустрічається не лише в бізнесі, а й у житті.
   Оксана та Арсен дали можливість показати та застосувати знання, які отримали учасники тренінгу. А саме утворили три сфери: культура, дозвілля і екологія, де кожна група людей мала придумати свій проект. Капітан умовної команди захищав проекти чи ідеї, що були викладені на папері.
   Під кінець дня була проведена гра «Старий, рибка і золота рибалка». Вона вчила наводити аргументи і контраргументи для роботи з людьми та в кінці знайти компроміс.
   Впродовж другого дня учасники уже мали певні знання. Вони працювали, як риби у воді, бо знали що їх чекає сьогодні. Для активізації руху, зранку була проведена зарядка-гра «Ліфт». Ціль гри - ти маєш вмовити інвестора вкласти гроші у твій проект протягом однієї хвилини. Далі вже більш детально обговорювався проект та як його створити. Після теорії тренери дали волю фантазії та знанням, наданим за два дні. Учасники розбились на три групи, де вже детально і чітко формували проект.
   Перша група- це представники дозвілля. Їх проект – Кінозал. Даний проект підіймає проблеми культури та комунікації громади у місті, а також включає в себе розвиток туристичного аспекту міста.
   Друга група- це представники екології. Їх проект- Екотаун. Розглядаються проблеми актуальні для міста: сміття продуктове та природнє (дерева, гілки і листя).
   Третя група- це представники культури. Їх проект- Літній амфітеатр. В даному проекті розглядається проблема відсутності сцени. А так як наше місто славиться своїми творчими людьми - це проблема для Копичинець.
   Також приємно було поспілкуватись з учасниками та послухати їхні відгуки про цю школу. Багато позитиву та корисних ідей були привезені в наше місто Оксаною та Арсенієм. І не лише учасники, а й тренери були в захваті від роботи Копичинецької громади, підкреслюючи те, що не лише доброзичливість, гумор та позитив є візиткою міста, а ще й високий інтелект городян. Робота тренерів та позитивний настрій учасників на ті нові події, що відбуваються у місті, створили гарну атмосферу даному заходу.
   Всі проекти - дуже цікаві та актуальні для нашого міста. Та лише один зможе виграти підтримку від Всеукраїнської організації «Поруч». Учасникам тренінгу дано тиждень на чітке створення проекту та оформлення заявки на фінансову підтримку від організації. Як ви вважаєте, що саме потрібно для нашого міста?
Автор: Шевчук Юлія

Немає коментарів: