пʼятницю, 24 червня 2011 р.

Календар знаменних дат Тернопільщини на 2011 рік

21 червня
90 років від дня народження Осипа Дяківа (псевдо — «Горновий»)
(21.06.1921—28.11.1950) — ідеолога боротьби ОУН, сотника УПА, публіциста
Народився 21 червня 1921 р. в селі Олесине Козівського району. Будучи тринадцятилітнім учнем середньої школи в місті Бережанах, стає членом підпільного юнацтва ОУН і бере активну участь у всіх сферах революційної праці з молоддю. Влітку 1940 р. вступає на філологічний факультет Львівського університету. 20 вересня того ж року в студентсь-кому гуртожитку його несподівано заарештовують більшовики. Майже рік тортур не приневолили його зрадити організаційні таємниці. На початку війни Осип втікає з тюрми в місті Бердичеві. У 1941—1943 рр. він — член осередку пропаганди Бережанської округи ОУН, а в 1943—1944 рр. стає членом крайового проводу юнацтва ОУН на українських землях, членом редакційної колегії підпільного журналу «Юнак». Від 1944 р. — член крайового проводу ОУН.
У 1944—1948 рр. Осип Дяків-Горновий — член головного осередку пропаганди при проводі ОУН, редактор підпільних революційних журналів, видань, листівок і звернень. Теоретик і організатор боротьби УПА, автор багатьох публіцистичних праць, зокрема «Яка філософія зобов’язує членів ОУН?», «На большевицькому ідеологічному фронті», «СССР — країна найжорстокішого гноблення народів і визиску», «Наше становище до російського народу», «Про свободу преси в СССР», «Шовіністичне запаморочення та русифікаційна гарячка большевицьких імперіалістів» та ін. Ці праці, як і спогади про О. Горнового, вміщені у збірнику «Ідея і чин», що був виданий Товариством колишніх вояків УПА в 1968 р. за кордоном, доцільно перевидати сьогодні в Україні, адже вони мають не лише історико-документальну, а й неабияку виховну та політичну вартість. У 1948 р. Осипа Дяківа запрошують на посаду крайового провідника ОУН Львівського краю. З 1949 р. він — член проводу ОУН на українських землях. У другій половині 1950 р. — член Української головної визвольної ради і заступник голови генерального секретаріату УГВР. Постановою УГВР нагороджений Золотим хрестом заслуги і Срібним хрестом заслуги.
28 листопада 1950 р. у лісі біля села Велике Поле Яворівського ра-йону на Львівщині Осип Дяків-Горновий та кілька його побратимів героїчно загинули в нерівному бою із загоном НКВС. У селі Олесине на Козівщині біля школи споруджено пам’ятник О. Горновому.
М. Смачило

ТОУНБ

Немає коментарів: