середу, 4 травня 2011 р.

«Гусятинщина туристична»

         Путівник з такою назвою нещодавно вийшов у світ у тернопільському видавництві «Новий колір». Його підготовлено управлінням економіки Гусятинської районної державної адміністрації в рамках Програми підтримки малого підприємництва на 2011-2012 роки в Гусятинському районі. Автори – Михайло Ковальчук і Олег Серняк. Це – перший путівник на теренах нашої області, у якому найцікавіші туристичні пам’ятки та чарівні місцини Надзбручанського краю згруповано за 10-ма видами туризму.
Найбільш широко в путівнику подано інформацію про екскурсійний туризм. Гусятин, Сидорів, Самолусківці, Личківці, Копичинці та Хоростків – населені пункти району, що пропонують туристам відвідати церкви, костели, синагоги, руїни замків, палаци, музеї, пам’ятники та парки як місцевого, так і загальнодержавного значення. Серед найцінніших пам’яток варто назвати ансамбль культових споруд у Гусятині (костел св. Антонія 1610 р., церква св. Онуфрія XVI ст., синагога XVI- XVIІ ст.), замок-корабель у Сидорові XVIІ ст., один із найстаріших дерев’яних храмів області – церкву Воздвиження Чесного Хреста 1630 р. у Копичинцях, пантеон пам’яток різних століть на Личковецькій горі, музей видатному фізику Івану Пулюю в Гримайлові та Хоростківський дендропарк.
Любителів етнофестивалів та концертних програм безумовно зацікавлять сторінки про щорічні всеукраїнські фестивалі «Пісенні Медобори» (смт. Гусятин), «Купальська феєрія» (с. Чагарі), конкурс фольклорних колективів «Різдвяні дзвони» (смт. Гусятин) і творчо-мистецькі зустрічі з відомими українськими артистами в готельно-туристичному автокомплексі «Орися» (с. Оришківці). Про популярність згаданих фестивалів говорить той факт, що лише фестиваль «Купальська феєрія» щороку відвідує понад 10 тисяч туристів із усіх куточків України і навіть з-за кордону.
Прихильникам екологічного туризму пропонується здійснити незабутні мандрівки екологічними стежками «На гору Богит» (с. Городниця), «На гору Гостра» (с. Вікно), «До Пущі Відлюдника» (с. Крутилів). Усі вони знаходяться в природному диві Поділля – заповіднику національного значення «Медобори». Площа заповідника – 9,5 тис. га. Фауна нараховує біля 2000 видів комах, птахів і ссавців, флора – майже 1000 видів рослин, із яких 38 занесені до Червоної книги України.
Є в путівнику і сторінки з оздоровчим (рекреаційним) туризмом. Санаторій «Збруч», районна водолікарня та приватна клініка «Здоров’я» (усі – в селищі Гусятин) пропонують оздоровитися знаменитою мінеральною водою «Новозбручанська» та мінеральною водою «Рапа». Результати досліджень Одеського інституту курортології свідчать про те, що лікувальні властивості «Новозбручанської» води у декілька раз перевищують властивості мінеральної води «Нафтуся», що в Трускавці.
Активним туристам сподобається цікавий і пізнавальний автомобільний маршрут із ночівлею на березі Мартинківського водосховища в кемпінгу «У Збруча» (с. Козина), п’ятиденний сплав на байдарках і катамаранах річкою Збруч, три велосипедні маршрути загальною протяжністю понад двісті кілометрів, а також екстремальний спуск у карстові вертикальні печери «Перлина» та «Христинка».
Людям творчих професій, літераторам, школярам і студентам варто побувати у музеях-кімнатах Богдана Лепкого (с. Крогульці), Дениса Лукіяновича (с. Городниця), Миколи Тарнавського (с. Коцюбинці), музеї природи (смт. Гримайлів) та відвідати єдиний на Тернопіллі «діснейленд» у селі Чагарі.
Для туристів, яким набридло їздити замками та музеями, які шукають чогось цікавого та незвичного, путівник пропонує релігійний туризм – паломництво до святих і духовних місць у селі Кокошинці (Хресна дорога та капличка «Джерело Пресвятої Богородиці»), Крутилів (печера Відлюдника), селищі Гусятин (костел св. Антонія), на гори Богит, Говда та Звенигора, що в природному заповіднику «Медобори».
24 сторінки путівника яскраво ілюстровано численними фотографіями, наповнено контактною інформацією про заклади розміщення туристів і організаторів туристичної діяльності в районі. Видання розраховане на широке коло читачів, але, насамперед, на туристів різних уподобань і різних вікових категорій, туристичні фірми й агенції, а також на потенційних інвесторів, що готові вкладати кошти в розвиток туристичної інфраструктури Гусятинського району. З путівником можна ознайомитися на IV Міжнародному інвестиційному форумі 28-29 квітня 2011 року, ІІІ Західноукраїнській туристичній виставці-фестивалі 20-21 травня 2011 року в Тернополі та в управлінні економіки Гусятинської райдержадміністрації.
Гусятинська РДА

Немає коментарів: