пʼятницю, 3 вересня 2010 р.

НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР

Вересень

1 — Андрія Стратилата. З цього дня починали збирати, овес.
8 — Наталії-вівсяниці. Закінчували збирати овес.
11 — Усікновення Голови Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, у народі — Головосіки. Цього дня не працювали, особливо не можна нічого круглого різати ножем чи сікти сокирою. Пісний день. Останні грози — до Головосіки.
14 — Семена. Симеона Стовпника. Початок справжньої осені. До Семена старалися посіяти озимі. З цього дня починається старе бабине літо, яке триває до Другої Пречистої. Дівчата чекали старостів. На Семена ясно — осінь буде погожою і теплою.
17 — ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима Купина». Її вважають захисницею від пожеж і блискавок. Селяни молились, прохаючи захистити дім і худобу.
19 — Михайла Чудотворця. Намагалися не працювати.
21 — Різдво Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста. Сватання, заручини. Жінки зустрічали осінь біля води, примовляючи: «Богородиця Пречиста, позбав нас суєти, намовляння відведи, моє життя-буття освіти».
27 — Воздвиження Хреста Господнього, Здвиження. Вважається, що цього дня остання птиця відлітає у вирій. На Здвиження земля повертає на зиму. Селяни знали, що на Воздвижения всі змії, вужі ховаються до своїх нір, тому цього дня не ходили до лісу. Свитку на Здвиження скидай, а кожух одягай.
30 — Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Жіночий день. Жінки не розпочинали цього дня важливої роботи.

Немає коментарів: